Są dzieci, które uczulone są na białko mięsa. Każdego mięsa. Dlatego proponuję spróbować na początek z mięsem z królika lub z jagnięciną. Potem spróbować z indykiem lub kurczakiem a potem zaserwować cięższe mięsa czyli cielęcinę czy wieprzowinę. To czym żywi się zwierzę jest istotnym składnikiem w budowaniu się mięśnia zwierząt. Dodatkowo pamiętaj, że cielaki lub kurczaki traktowane są w Polsce masowo, dodawane są do pasz antybiotyki, wspomagacze i inne świństwa o których nie pamiętamy w sklepach. Jeśli masz możliwość kupienia królika z małej hodowli - jest to chyba najlepsze wyjście na początek. Liczymy się również z humanitarnym ubojem zwierzaka - dopytuj się o to. Bądź człowiekiem :)
Składniki są ilością orientacyjną - pamiętaj o tym!
Pamiętaj też, że każdy z wymienionych składników może uczulić!!
Składniki:
200 g mięsa z królika
pół małej cebuli (może być główka dymki - mniej "szczypie")
2 łyżki duże stołowe płatków owsianych
50 ml mleka - Nutramigenu, Bebilonu (zależnie od tego czy wypróbowane zostały już któreś z wariantów Bebilonu bo i ono może uczulić!!!) lub inne mleko w proszku dla alergików
szczypty dwie majeranku do smaku (rzadko uczula i jest to chyba najlepsza przyprawa na początek dla alergika)
tarta bułka (najlepsza jest taka która została wykonana ze chleba domowej roboty bo wiesz, że nie ma w niej jaj, mleka i innych polepszaczy)
olej do smażenia (extra virgin polecam choć wiem że do najtańszych nie należy)
Płatki owsiane wymieszaj z mlekiem które uprzednio wybrałeś i poczekaj aż zagęszcza się.
Mięso pokrój na drobne kawałki a jeśli masz możliwość - po prostu zmiel, potem dodaj cebulkę drobno poszatkowaną i majeranek.
W ręku formujemy kotlety (małe kulki są dla dzieci milsze wizualnie) i samżymy jak nasze "dorosłe" kotlety na oliwie.
Do kotlecików dodajesz na talerzu ugotowane ziemniaki (proponuję bez soli - sól jest dla nas dorosłych potrzebna smakowo gdyż się do niej przyzwyczailiśmy - dzieci jak wspomniałam kiedyś inaczej odbierają smaki).
Smacznego! :)
Składniki są ilością orientacyjną - pamiętaj o tym!
Pamiętaj też, że każdy z wymienionych składników może uczulić!!
Składniki:
200 g mięsa z królika
pół małej cebuli (może być główka dymki - mniej "szczypie")
2 łyżki duże stołowe płatków owsianych
50 ml mleka - Nutramigenu, Bebilonu (zależnie od tego czy wypróbowane zostały już któreś z wariantów Bebilonu bo i ono może uczulić!!!) lub inne mleko w proszku dla alergików
szczypty dwie majeranku do smaku (rzadko uczula i jest to chyba najlepsza przyprawa na początek dla alergika)
tarta bułka (najlepsza jest taka która została wykonana ze chleba domowej roboty bo wiesz, że nie ma w niej jaj, mleka i innych polepszaczy)
olej do smażenia (extra virgin polecam choć wiem że do najtańszych nie należy)
Płatki owsiane wymieszaj z mlekiem które uprzednio wybrałeś i poczekaj aż zagęszcza się.
Mięso pokrój na drobne kawałki a jeśli masz możliwość - po prostu zmiel, potem dodaj cebulkę drobno poszatkowaną i majeranek.
W ręku formujemy kotlety (małe kulki są dla dzieci milsze wizualnie) i samżymy jak nasze "dorosłe" kotlety na oliwie.
Do kotlecików dodajesz na talerzu ugotowane ziemniaki (proponuję bez soli - sól jest dla nas dorosłych potrzebna smakowo gdyż się do niej przyzwyczailiśmy - dzieci jak wspomniałam kiedyś inaczej odbierają smaki).
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz