czwartek, 3 maja 2012

Pierwsze posiłki dla maluszka.

 Kiedy Pierworodny skończył 4 miesiąc zaczęło się.... a spróbuj dawać mu to,  potem tamto, bo zaczynamy od.... generalnie jeden wielki młyn i sugerujemy się zwykle mądrością babć. Ja się zgadzam. Doświadczenie dobra rzecz ale... wtedy alergie dopiero wchodziły i nikt nie wiedział nawet o marszu alergicznym! Dzisiaj nie walczymy z doświadczeniem naszych mam ale je uzupełniamy i modyfikujemy. Kiedyś już wspomniałam, że nie jedzenie jest dla naszych atopików niezdrowe, ale środowisko które to jedzenie zatruwa. Do tego dochodzą nawyki żywieniowe i bomba gotowa.

Prywatny Szef poleca czyli to co zdrowe dla malucha będzie zdrowe i dla nas:

Warzywa i owoce.
Odradzam gotowanie bo warzywa czy owoce napęcznieją wodą, wytrącając wartościowe składniki. Proszę Was o odrzucenie polskich nawyków w postaci rozgotowywania warzyw na bezsmakową papkę.
Można przygotowywać papki, przeciery na dwa sposoby. Polecam przygotowanie produktów na parze lub zapieczenie.

No tak ale najpierw należy dobrze umyć warzywa, skoro nie będziemy ich tak długo gotować.
Polecam ''Sól Epsońską'' inaczej ''sól gorzką'' lub "sól siarczanowo-magnezowa" Dostać ją można w aptekach.. Wystarczy nalać do szklanego naczynia wody, wsypać łyżkę soli, zamieszać i zanurzyć w niej na 20 minut owoce lub warzywa. Następnie przepłuczcie je wodą.

Weźmy taką paprykę. Wstawcie ją do mocno rozgrzanego piekarnika (na max 15 minut). Wyjmijcie i pozostawcie do ostygnięcia lub spłuczcie lodowatą wodą. Dzięki temu z łatwością obierzecie ją ze skóry. (tak jak pomidory zanurzone we wrzątku)
Wyjmijcie środki z pestkami, pozostałość zmiksujcie (bez przypraw, soli i cukru) wersja dla dzieci,
dla dorosłych polecam pieprz, tymianek i odrobina octu balsamicznego. Świetne np. na kanapki lub do mięs.
Następnym razem dodajcie do tego (obranego w ten sam sposób) bakłażana a następnie cukinie.
Kalafiora, brokuł, marchewkę, pietruszkę itd.możecie przygotowywać w ten sam sposób zależnie od waszych doświadczeń z uczuleniem na dany produkt.
Polecam również przygotowanie na parze. Wystarczy 5 max 10 minut. Warzywa będą częściowo twarde (al dente) ale o to właśnie chodzi. Zachowają smak i właściwości. A dla naszych pociech i tak zostaną zmiksowane.
Pozdrawiam





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz