piątek, 13 kwietnia 2012

Histamina a z czym to się je?

Z niczym. Walczymy z nią do sił ostatnich! Najpierw zamieszam Ci w głowie i proszę kliknij tu. To tak a propos mojej sugestii, że w diecie eliminacyjnej przydaje się biologia. Z chemią włącznie. Bądźmy odkrywcami dalej. Co to jest histamina. Taki składnik, który ma za zadanie pobudzać. Zauważ, że leki jakie dostaje Twój atopik są często lekami antyhistaminowymi - czyli takimi które mają zahamować jej uwalnianie w organizmie. Co ciekawe na prąd też można się uczulić. Jak to możliwe? Przy stosowaniu aparatów z prądem stałym np. w fizykoterapii, prąd który przepływa przez nas w niskim natężeniu wywołuje w miejscu styku elektrod zaczerwienienie. W tych miejscach uwalniana jest właśnie największa ilość histaminy. To ona powoduje, że możemy przez nią mieć problemy. A jeśli chcesz szerzej znać działanie histaminy - zapraszam gorąco tutaj! Teraz już wiesz dlaczego przy podawaniu leków antyhistaminowych Twój maluch jest często ospały? Wszystko jasne prawda?:)

Jeśli chcesz wiedzieć jakich produktów unikać przy ustalaniu diety (tak, tak można to też niechcący pobudzić złym żywieniem!) pomocna jak to często bywa będzie strona obecna w tym linku oraz w tym.

To co pomaga nam zdrowym "rozgrzać" organizm, u atopika będzie niestety gehenną w kilku aktach.


Pozwoliłam sobie skopiować z linku i wkleić Wam poniżej:
http://www.pecherz.pl/dieta.html#Dieta-niskohistaminowa


Produkty bogate w histaminę
  Napoje alkoholowe, zwłaszcza wino, piwo, również bezalkoholowe, oraz szampan,
  Nabiał: zsiadłe mleko, kwaśna śmietana, maślanka, jogurt i wszystkie produkty z udziałem
  fermentacji mlekowej,
  Sery wszelkiego typu (żółte i twarogowe, również z kwaśnego mleka), szczególnie jednak
  sery twarde i półtwarde, sery pleśniowe (parmezan, blue, roquefort), ser topiony,
  Napoje typu cola, soki warzywne, kawa, kakao, herbata (zarówno czarna, jak i zielona),
  Słodycze oraz produkty do smarowania chleba, które zawierają orzeszki ziemne, nugat, czekoladę,
  marcepan,  marmoladę, roślinne produkty do smarowania pieczywa,
  Warzywa:  pomidory, różne odmiany kapusty, szpinak, bakłażan, grzyby, korniszony, pikle, kalarepa,
  groch i warzywa strączkowe (fasola, soczewica, bób) oraz wszystkie warzywa konserwowe, kiszona
  kapusta, ogórki,
  Owoce: awokado, rodzynki, owoce konserwowe, orzechy, winogrona, ananasy, owoce cytrusowe, banany, figi,
  kiwi, mango, papaja, śliwki, jagody, truskawki, maliny,
  Produkty zbożowe: mąka, kiełki, ciasto drożdżowe, pieczywo (zwłaszcza na zakwasie), ciasta, pizza
  i inne produkty zawierające drożdże,
  Ocet i produkty go zawierające, takie jak majonez, ketchup, dressingi sałatkowe itd., sos sojowy
  i produkty sfermentowane na bazie soi,
  Ryby: makrela, sardynki, sum, anchois, śledź, tuńczyk, łosoś, sardela, kawior, skorupiaki
  (homar, małże, kraby, ostrygi), wszystkie konserwy rybne oraz ryby marynowane (rolmopsy, matjasy,
  piklingi) i konserwowane poprzez wędzenie lub solenie,
  Mięso czerwone, głównie wieprzowina (chudy drób zawiera zdecydowanie mniejsze ilości histaminy),
  wysokoprzetworzone mięsa i wędliny (zwłaszcza kiełbasy, szynka, bekon, salami, suche i parzone
  kiełbasy, w tym biała, mortadela, parówki, kabanosy), podroby, wszystkie konserwy mięsne,
  Przyprawy: curry, tartrazyna E102.


Produkty wyzwalające histaminę
  Soki owocowe i warzywne, lemoniada, tonik, inne napoje gazowane z dodatkami spożywczymi,
  również typu light oraz napoje izotoniczne, wino i piwo.
  Słodycze oraz produkty do smarowania chleba, które zawierają orzeszki ziemne, nugat, czekoladę,
  marcepan, migdały, karmel, marmoladę, margarynę, również słodycze typu light, gotowe desery
  (puddingi, sosy), cukierki, guma do żucia; znaczne ilości salicylanów zawiera także
  miód,
  Suszone owoce, takie jak suszone śliwki, morele, daktyle, rodzynki, figi, a także
  owoce kandyzowane i konserwowe,
  Owoce: truskawki, maliny, jeżyny, jagody, czerwona i czarna porzeczka, świeże daktyle,,kiwi,
  liczi, morwa, jabłka, śliwki, wiśnie, rabarbar, banany, arbuz, melon, owoce cytrusowe, ananasy, morele,
  brzoskwinie, winogrona,
  Warzywa: ziemniaki i ich przetwory (w tym chipsy), oliwki konserwowe i świeże (czarne mają
  mniej salicylanów niż zielone, przetwarzane więcej niż świeże), kiszone warzywa, pomidory, ogórki,
  groch, rzodkiewki (różnego gatunku), cukinia, pieczarki, por, cukinia, kukurydza, bakłażany, marchewka,
  szparagi, buraczki, szpinak, seler, papryka, w tym chili, cykoria kabaczek, sałata (poza lodową),
  Ocet i produkty go zawierające, musztarda, sos typu „Worchester”,
  Przyprawy: cynamon, curry, pieprz, w tym kajeński, oregano, papryka, kminek,
  Zioła, np. rumianek, szałwia, lukrecja, kora wierzby, liść topoli, kwiat wiązówki, fiołek
  trójbarwny, kora kaliny, lipa, owoc dzikiej róży, mięta,
  Przyprawy: liść laurowy, kminek, bazylia, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, kardamon,
  pieprz kajeński, rozmaryn, estragon, kurkuma, tymianek, oregano (również postacie "surowych ziół"),
  Mięso: peklowane, szynka, bekon, mięso w galarecie, kiełbasy surowe i wędzone (np. salami,
  metka, sucha kiełbasa), kiełbasy parzone (p. tabela obok), pasztet i pasztetowa, wszystkie mięsne
  konserwy,
  Ryby: ryby marynowane, solone i wędzone (p. tabela obok),
  Mleko i jego przetwory:  twaróg, ryż na mleku, jogurt, mleko, również w proszku, ser topiony,
  lody, mleczne produkty typu light,
  Produkty zbożowe: musli, płatki kukurydziane, makarony, kluski, ciastka, pieczywo,
  Nasiona i orzechy: mak, wszystkie orzechy (stężenie zawartych w nich salicylanów,
  powodujących wyrzut histaminy, jest różna: od średniego we włoskich do wysokiego w ziemnych), pestki
  słonecznika, sezam,
  Oleje: wszystkie, również migdałowy, kukurydziany i oliwa z oliwek (należy ich spożywanie
  ograniczyć do minimum),
  Dodatki do potraw:
  ● niektóre barwniki, takie jak barwniki azowe: żółcień cholinowa E104, żółcień 2G E107,
  żółcień pomarańczowa S E110, azorubina E122, amarant E123, pąs 4R E124, czerwień allura E129, czerń
  brylantowa E151, brąz FK E154, brąz HT E155, czerwień litolowa E180; inne barwniki - erytrozyna E127,
 
  ● konserwanty: benzoesany E210-213, siarczany - E220-228, azotany - 249-252,
  ● przeciwutleniacze, np. butyl-hydroksyanizol A E321,
  ● przyprawy i substancje wzmacniające smak, np. glutaminiany E550-553, E620-623.




Substancje blokujące DAO
  Środki podawane do kontrastu, środki znieczulające (prylokaina, thiopental, pancuronium)
  Miorelaksanty, leki pobudzające perystaltykę jelit (metoklopramid), diuretyki,
  Antagoniści receptora H2 (cymetydyna),
  Leki mukolityczne (bromheksyna, ambroksol, acetylcysteina) i broncholityczne (aminofilina),
  Antybiotyki, w tym leki przeciwgruźlicze i infekcjom płuc innego pochodzenia

  (cefuroksyma, cefotiam, izoniazyd, pentamidyna, kwas klawulanowy, chloroquina),
  Leki przeciwnadciśnieniowe, przeciwarytmiczne, antyhypotoniczne

  (werapramil, alprenolol, dihydralazyna, propafenon, dobutamina),
  Analgetyki (morfina, petydyna, NLPZ, kwas acetylosalicylowy, metamizol),

17 komentarzy:

  1. To co jeść? Sałatę i wodę ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie ktoś by napisał mądry artykuł co jeść????????sałatę, wodę i cytrynę, heee

    OdpowiedzUsuń
  3. http://www.atopowe-zapalenie.pl/atopedia/Dieta_antyhistaminowa polecam

    a tutaj strona z której zaczerpnięto powyższe dane:
    http://www.pecherz.pl/dieta.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie to samo jest napisane powyżej. Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Nikt rozsądny nie powie Wam co jest bezpieczne w 100%. W przypadku alergików jest to metoda drobnych kroków, prób i błędów. Uczulić może wszystko. To nie jest uniwersalna choroba jak grypa. Poza tym cytryna to też nie jest najlepszy pomysł - woda do pica jak najbardziej. Im więcej eko tym lepiej dla organizmu. Nie tylko atopika czy alergika.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiecie co?
    http://2.bp.blogspot.com/.../s1600/tabela+produkt%C3%B3w.jpg
    tu jest tabela, która wiecej niż mniej powie co można jeść

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam nietolerancję histaminy, moja dietę stosuje też większość ludzi z nietolerancja i alergia pokarmową, oraz AZS

    OdpowiedzUsuń
  7. A może by tak ktoś napisał jakiś rozsądny i przydatny artykuł jakie produkty można jeść i w jakich ilościach. Bo artykuły o tym czego nie możemy jeść to mi już obrzydły nimi i tak nikt się nie wzbogacił o wiedzę CO DO CHOLERKI MAMY JESC!!

    OdpowiedzUsuń
  8. A może by tak ktoś napisał jakiś rozsądny i przydatny artykuł jakie produkty można jeść i w jakich ilościach. Bo artykuły o tym czego nie możemy jeść to mi już obrzydły nimi i tak nikt się nie wzbogacił o wiedzę CO DO CHOLERKI MAMY JESC!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zakupiłam też Daosin, suplement dla nietolerujących histaminy że zmniejszoną ilością enzymu DAO. Jednak nawet przy braniu tego specyfiku boję się jeść czekoladę, banany i kiwi oraz puć alkohol

    OdpowiedzUsuń
  10. Zastanawiasz się nad tym, jakie testy na alergie przeprowadzić? Najlepiej na wszystkie! Jeśli nie wiesz, czy masz jakąś alergię, to chyba najwyższa pora się dowiedzieć, prawda? Moim zdaniem to naprawdę istotne! Koniecznie zerknijcie również na stronę alergiczne.info - polecam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Niedługo przeje pobranie krwi i zastanawiam się jak się przygotować do testów alergicznych przy pobieraniu krwi? Czy powinienem być na czczo?

    OdpowiedzUsuń
  12. Przez lata zmagałem się z nietolerancją histaminy, która wpływała na moje codzienne życie i dieta stała się moją najlepszą przyjaciółką.
    https://fitszef.pl/catering-dietetyczny-gdansk/

    OdpowiedzUsuń